Dorpel 0000.0011

 

   '(Onder)dorpel' en 'drempel' worden vaak voor een en hetzelfde gebruikt. De omschrijvingen geven geen verschillen aan.

 

Literatuur

 

- Haslinghuis, E.J. & H. Janse, Bouwkundige termen. Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie. Leiden (Primavera Pers), 20014e druk/1e druk: 1953 [643 blz. ISBN 90.74310.77.X]. Hierin "Dorpel": blz. 152

- Kruyskamp, C., Van Dale, Groot woordenboek der Nederlandse taal. 's-Gravenhage (Nijhoff), 1970 9e druk. [2802 blz. (in 2 banden) ISBN -]. Hierin "dorpel": blz. 467 ("(<@.), m., "in spreekt[aal] het gewone woord voor drempel* In de bouwk[unde] niet noodzakelijk aan de onderzijde; ook het bovenste horizontale deel van een kozijn heet 'dorpel' - dit is de relevante tekst volledig).

- Korevaar, A., & A. Bijls & M. Gout & L. Stijnen, Bouwkundige Encyclopedie. Eerste deel: A - K. Amsterdam, Brussel (Elsevier), 1954. [679 blz. ISBN -].
Hierin: blz. 358 ("Drempel is een andere benaming voor de onderdorpel van een deurkozijn" - dit is de volledige tekst);
324 ("Dam als beëindiging bij natuurstenen dorpel", met tekening van de constructie) en ("Dam zie klik")
347 ("Dorpels" zijn de horizontale delen van een kozijn of van het randhout van ramen en deuren, waarbij men dan meer spreekt van regels. De bovendorpel* is bij toepassing van houten stijlen eveneens van hout. In buitenmuren zijn de onderdorpels* van de deurkozijnen een enkele maal van hout, doch beter is het om hiervoor natuursteen te gebruiken [...]"); ("Dorpel van natuursteen", met tekening van de constructie); ("Dorpel voor stalen deur", met tekening van de constructie); ("Dorpel voor stalen raam", met tekening van de constructie)